7 Şubat 2013 Perşembe

R.E.M. - Chronic Town (EP)


R.E.M.
Chronic Town (EP)
1982

      Amerika’nın Georgia eyaletinin Athens kentinde bir araya gelen R.E.M. üyeleri 1980’lerin hemen başlangıç zamanlarında ileriki yıllarda bütün dünyayı kasıp kavuracak bir müzikal birlikteliğin temellerini de atmışlardı. Athens küçük bir kentti ve bir üniversite kenti olması dolayısıyla ve kolej çocuklarının sokaklarında cirit attığı sanatsal kaygıları olan ve aynı zamanda orada yetişen çoğu müzik grubunun da bu sanatsal kaygıları taşıdığı bir kentti. Küçük yerlerde konserlere çıkan R.E.M. 1982 yılına kadar bu hareketliliğini devam ettirirken bir yandan da enstrüman hakimiyetlerini geliştirmeye çalışan davulcu Bill Berry ve gitarist Peter Buck, öbür yandan yazdığı lirikleri daha derin ele almaya çalışan Michael Stipe zamanı doğru kullanmaya çalışıyorlardı. Müzikal birikimi daha o yıllarda belli olan Mike Mills ise her zaman köşesinde sessiz sedasız takılıyordu. 
 
       Çok etkilendikleri Patti Smith’in kendileri açısından büyük önemi vardı ve bu hem Peter Buck’ın hem de Michael Stipe’ın üretimlerinde ve beste aşamalarında kendilerine büyük bir hırs sağlıyordu. Çünkü Stipe’ın Patti Smith’in “Horses”ını dinlediğinde ondan etkilendiğini ve hayatının bir dönüm noktası olduğundan bahsetmesi bunun bir kanıtıdır. Ellerinde çok materyal olmadığından ilk EP’sini 1982 yılında çıkardı grup. Bu EP’de grubun başlangıç yılları müziğinin ne kadar da canlı olduğunu hissediyoruz. Enstrüman hakimiyetlerinin çok iyi durumda olmamasından Peter Buck samimiyetle bahsediyor ve -o zamanlarda çok iyi bir gitarist olduğum söylenemezdi.- gibi bir cümle kuruyordu.              
            Grubun o dönemde ürettiği besteler yaşlarına oranla oldukça kompleks bir yapı sergiliyordu. Ama bestelerindeki o karmaşık/canlı yapıyı ters çevirip çok daha yavaş besteler kullanmak istiyorlardı. EP'deki şarkılardan “Carnival of Sorts (Box Cars)”da bilindik Peter Buck gitar melodilerini okumaktayız. Tamamiyle bir kolej müziği havasında ama o zamanki synth pop, punk ve bazı gotik müziklerine nazaran çok daha akılda kalıcı melodik düzenlemeleri olan bir şarkıydı. “Chronic Town” adındaki bu EP’nin de en başarılı çalışmasıydı. “1.000.000” ise klasik R.E.M. soundunun o zamanlardan başlangıcını sergilediği gitar ağırlıklı iyi bir rock şarkısıydı. O dönem R.E.M. için bazı şeyleri yerine oturtmak ve ileriki zamanlarda grubun hangi yönlere doğru kayacağının sinyallerini pek veremeyen bir dönemdi. 


       Grup dijital seslerden ve synthesizer müziğinden nefret ediyordu bu yüzden Athens topraklarının içinde yaşadıkları zamanlarda kendilerini bir anlamda dış dünyaya kapadılar ve o küçük kasabalarında sırf kendi müziklerini üretmek için bir araya geldiler. İşte kendilerini buldukları bir diğer şarkı ise “Wolves, Lower”dı. Mike Mills’in de geri vokallerde olduğu bu şarkı benim de favorilerimden birisidir. Harmonik vokallerle dolu bir şarkıdır ayrıca. “Gardening at Night”ın başlangıcındaki melodiler çok tarifsiz duygular yaşatıyor. O dönemin seslerini, stüdyoda kaydettikleri zamanları hayalinizde yaşatırsınız. Kolejli çocukları, kendilerinin de o yollardan geçtiğini ve 80’lerin o tarifsiz hislerini aklınıza getirirsiniz. “Stumble” ise bunun diğer bir yüzü. Peter Buck’ın yıllar sonra her zaman kullanacağı gitar melodilerini sahiptir bu şarkı.


      R.E.M.’in o zamanlarda ne yapacaklarını kestiremeyen yüzü ileriki yıllarda elbette yerini daha profesyonelliğe bırakacaktı ancak o dönemde yapılan kendilerince “acemice” olarak addedilen şarkıları yüzünden grubun çok keskin bir çizgide ilerlemesi gerektiği düşünmeleri neticesinde çok olumlu bir puanı hanelerine hakettiler. Bu yüzden de başarı gelmiş olacaktı.

*Bu EP Mitch Easter önderliğinde kaydedilmiş, I.R.S. plak şirketinden kaset ve LP olarak piyasaya sürülmüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder