8 Aralık 2012 Cumartesi

Kaipa - Angling Feelings



KAIPA
Angling Feelings

               Kaipa, İsveç’in geleneksel ve köklü Senfonik Progresif Rock gruplarından bir tanesidir. Köklü oluşları kuruluşunun 70’lere kadar uzanmasıyla ilgili olup kendileri YES eksenli müzik yapmakta ve içerisine hafiften folk melodileri ve virtüöz kokan yaklaşımlar sergilemekte sakınca görmüyor. Gerçektende son çıkan üç albüme bakıldığında; hatta bu albümlere “Notes From The Past”i de eklediğinizde grubun çizgisinin şaşmadığını hissediyorsunuz. Hans Lundin ve Roine Stolt grubun kuruluşunda yer alan isimler. Roine Stolt, The Flower Kings’e (kendi grubudur) daha fazla zaman ayırmak için Kaipa’dan ve The Tangent’dan ayrıldı. Tabii yerine gelen isim önemliydi çünkü Roine Stolt’un yeri öyle kolay kolay doldurulmaz. Ciddi bir yetkinlik gerekir. Yerine gelen isim ise Scar Symmetry adlı heavy metal grubundan Per Nilsson. Bu genç müzisyen Kaipa’nın gitaristliğini üstlenmiş durumda ve gerçekten çok başarılı. Roine Stolt’un tarzını iyice sindirmişe benziyor.

Albümde caz ve folk geçişleri yanında Aleena Gibson’un (İsveçli bir country yorumcusudur) vokalleri de ilgi çekmekte. Per Nilsson'u dinleyince Roine’in bu albümde olmamasının çok eksiklik olduğunu düşünmüyorum; çünkü Per Nilsson görevini başarıyla yerine getiriyor. Gitar sololar ciddi ciddi virtüözite kokuyor. Yer yer bluesy rifler atarak hayretlerimizi de gizlemiyoruz çoğu zaman. Jonas Reingold (The Flower Kings, The Tangent, Karmakanic) ise bas tonuyla harikalar yaratmış. Zaten tanıyanlar bu tonu nerede duysa Jonas Reingold derler. Patrik Lundström o donuk vokallerini burada da sergilemiş. Roine’in olmaması ona daha fazla görev almasını sağlamış. Morgan Ågren’i ise daha hareketli bulduğumu yazmalıyım. Kaipa'nın bir önceki “Mindrevolutions” albümüne göre daha hareketli besteler olduğundan bu yetenekli davulcu da gayet karmaşık ritimler atmış. 

Hans Lundin ise “Notes From The Past” albümünden beri kullandığı klavye tonundan burada da vazgeçmiyor ve klasik tarzını uyguluyor. “Angling Feelings”in içerisinde o kadar güzel şarkılar var ki sanki kendinizi bir masal içerisinde yaşıyor gibi hissediyorsunuz. “The Glorious Silence Within”, “The Fleeting Existence Of Time”, “Path Of Humbleness” ve “Liquid Holes In The Sky” gibi üstün besteler mevcut. Geleneksel yapıyı elden bırakmamış bu topluluk kendi yolunda şaşırmamacasına ilerliyor ve bize hayran olmak düşüyor. Bu grubu eğer dinlememişseniz 70’lere şöyle bir gidin ve ilk albümünden itibaren başlayın. Eğer 2000 dönemini merak ediyorsanız “Notes From The Past” iyi bir başlangıç olabilir. “Angling Feelings” ise kendilerinin en iyi kayıtlarından birisi olarak gözüküyor.

*rockstation'da yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder