12 Aralık 2012 Çarşamba

The Black Crowes - Warpaint


THE BLACK CROWES
Warpaint


         Gerçek ikinci bahar! The Black Crowes, Amerika-Georgia Atlanta’nın gurur duyduğu farklı gruplarından birisi. Müziğe rock’n roll temelli çalışmalarla giren The Black Crowes, Chris ve Rich Robinson kardeşlerin kurduğu bir topluluktur. Grup, bünyesinde o kadar değerli müzisyenleri barındırdı ki çoğu da ya iyi gruplara gittiler ya da bu toplulukta kalarak bir şekilde devam ettiler. Ayrılan önemli müzisyenler ise en başta Marc Ford olmak üzere, Eddie Harsch, Audley Freed, Johnny Colt ve Jeff Cease olarak verilebilir. “Shake Your Money Maker” adındaki ilk albümüyle adından sıkça söz ettiren grup, ikinci albümü “The Southern Harmony And Musical Companion” ile blues rock ve southern rock dünyasında hatırı sayılır bir yer edindi. Üçüncü albüm “Amorica” ise tartışmasız bir blues rock klasiğiydi ve Faces, Humble Pie gibi önemli toplulukların etkilerini 90’lara yansıtıyordu. Zaman içerisinde aralara “Three Snakes And One Charm”, “By Your Side” ve Jimmy Page’li konser albümü “Live At The Greek” gibi çalışmaları sıkıştıran grup, 2002’de müziğe 3 senelik bir ara vermişti. Bu arada ise gerek Rich Robinson ve gerekse Chris Robinson solo çalışmalara yöneldi.

      Grup 2005 yılında tekrar çalışmalara başlayınca kendilerini inanılmaz isimlerle konser verirken buldular. Tom Petty and the Heartbreakers, Trey Anastasio, Gov’t Mule ve Robert Randolph And The Family Band gibi isimler The Black Crowes’u çok etkilemiş olmalı ki müzikleri doğaçlama formuna dönüştü, daha blues ve daha güney rock etkileşimine kendilerini kaptırdılar. İşte bunun ilk meyvesi de 7 sene aradan sonra 3 Mart 2008’de piyasaya sürülen “Warpaint”. Grubun referansları artık çok farklı isimlerden oluşuyor, Guns N’ Roses ve Quireboys tayfası benzeri gruplar ve isimler onlar için artık önem arz etmiyor. 


      
          Prodüktörlüğünü gitarist Paul Stacey’in yaptığı grubun kadrosunda da çok önemli isimler var. Gruba en son katılan isimler ise klavyede Rob Clores’in yerine gelen Adam MacDougall ve gitarist Paul Stacey’in yerine gruba çağrılan süper grup North Mississippi All-Stars’ın mühim gitaristi Luther Dickinson. Bu isimlerle birlikte “Warpaint” sabırsızlıkla beklendi ve albümden çıkan ilk single “Goodbye Daughters of the Revolution” ilk defa grubun yeni yapılandırılan sitesinde dinleyicilere sunuldu. Bu güzel şarkı albümün soundunu ele veriyordu. The Allman Brothers Band etkisi ve slide gitar formu albümün her notasında mevcut. Slide gitarlar havada uçuşuyor sanki.

         Grup bu albümüyle eskiye, yani “The Southern Harmony And Musical Companion” ve “Amorica” zamanlarına sıkı bir selam çakmıştır. Yeni gitarist Luther Dickinson slide gitarda önemli bir isim. Bunu da “Warpaint” albümündeki bestelere iyi adapte etmiş. Albüm diğer çalışmalara nazaran çok ağır. Neşeli bir The Black Crowes albümü dinlemek isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir ama eğer ciddi, ağır The Black Crowes bestelerinden hoşlanıyorsanız bu çalışma adresiniz olmalı… "Walk Believer Walk", "Evergreen", "Wee Who See the Deep", akustik gitar ve mandolin’in sımsıcak birliktelik yaşadığı “Locust Street”, karizmatik şarkı "Movin' On Down the Line", gospel müziğin kült isimlerinden Reverend Charlie Jackson’ın klasik şarkısının başarılı yorumu “God’s Got It” ve yeni bir slide/country klasiği “Whoa Mule” albümün temel taşlarıdır. 

           Chris Robinson ciddi konulardan bahsediyor ve her zamanki gibi formda gözüküyor. Rich Robinson keza başarısını her geçen gün yukarılara taşıyor ve en önemli gitaristler arasında gösteriliyor. Klavyedeki yeni isim Adam MacDougall ise eski ve yaşlı The Black Crowes klavyecisi Eddie Harsch’ı hiç aratmamış. Marc Ford’un olmaması ise hayranları pek üzmesin, Luther Dickinson en az onun kadar muhteşem. “Warpaint” The Black Crowes diskografisinde şimdiden klasik olmaya aday bir albüm gibi durmakta... Ve grup ise kendini artık blues ve doğaçlama müzik festivallerinde bulabilir. Zaten aylar öncesinden bileti tükenen konserlere çıkıyorlar şimdi... The Black Crowes’un elit yönü ise bu albümde vuku bulurken; Rock’n roll, country, blues, soul ve gospel’in ruhu ise yine ”Warpaint” albümünde birleşiyor!

@2008 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder