9 Kasım 2012 Cuma

Crimson Glory - Astronomica



CRIMSON GLORY
ASTRONOMICA
Interstellar Records

         Crimson Glory yine yapacağını yaptı ve bomba gibi bir albümle geri döndü. 1982’de Crimson Glory ismiyle kurulan topluluk teatral sahne şovları ve maskeleri ile sıra dışı bir görüntü sergilemekteydi. 80’lere ismini kazıyan bu süper progresif metal grubunun son albümü Astronomica kesinlikle 1999 yılının en iyilerinden. Grubun kadrosuna bakarsak vokallerde üç vokal tarzını da başarıyla sergileyen Wade Black, gitarlarda Jon Drenning ve Ben Jackson, basta Jeff Lords ve davulda usta bir isim olan uçuk kaçık eski Savatage davulcusu Steve Wacholz’u görmekteyiz.

        Astronomica albümü her şarkı bilimsel ve dinsel kitaplardan, gerek din adamlarından gerekse de bilim adamlarının her kitabından küçük bir bölüm alınan sözler üzerine temel alınmış bir şekilde düzenlenmiş. Bunlara örnek vermek gerekirse çağın en büyük kahini Nostradamus, Papa II. John Paul ve büyük bilim adamı Carl Sagan sayılabilir. Liriklerin yazımında ise eski gitaristleri Billy Martinez, Jon Drenning ve Jeff Lords isimlerini görüyoruz.

        Albümde bir tanesi enstrümantal olmak üzere toplam 10 şarkı yer almakta.”March To Glory” isminde şaheser bir eserle başlayan Glory bir sonraki “War of the Worlds”e ise vokalist Wade Black’in inanılmaz güçlü sesiyle giriş yapıyor. Judas Priest’den Rob Halford ve King Diamond sentezi vokalleriyle ilginç bir tarz sergileyen Wade Black Crimson Glory eski vokalisti Midnight kadar olmasa da yine onun gibi olmaya da çalışıyor diyebiliriz.  Albümle aynı adı taşıyan “Astronomica”, “Edge of Forever”, “Lucifer’s Hammer” gibi başarılı şarkılar var fakat en iyiyi de albümün orta kısmına saklamış Glory. “Touch The Sun” adındaki bu şarkının son 45. saniyesi Wade Black’in hünerlerini sergilediği bir yapıya sahip. O çığlıklar, o haykırışlar çok ustaca.


            Crimson Glory bu albümünde progresif metal’i biraz klasik heavy metal soundu ile birleştirerek çok değişik ve usta işi bir albüme imza atmış. Davul tonlarının çok iyi olmadığı ancak bestelerin çok iyi olduğu bir çalışma bu. Crimson Glory sevenler biraz şaşıracaklardır fakat elimizde iyi bir albümün olduğu kesin.
* köprüaltı heavy metal dergisinde yayımlanmıştır.
1999


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder