9 Kasım 2012 Cuma

Dali's Dilemma - Manifesto For Futurism



DALI’S DILEMMA
Manifesto For Futurism
Magna Carta Records


       Progresif Rock’ın evi Magna Carta firmasından ilk albümünü çıkarmış olan Dali’s Dilemma ismini daha önce yine aynı firmadan çıkan “Age Of Impact”de duymuştum ki o albümde de Royal Hunt’dan D.C. Cooper, YES’ten Steve Howe, John Petrucci, Billy Sheehan gibi ustalar da vardı.

      Albüme dönersek, Dali’s Dilemma son yıllarda ortaya çıkan en iyi progresif metal gruplardan birisi. Albümde çok fazla değişik öğeler yakalayamamış olsalar da yaptıkları müziğin kalitesi, vokalist hariç olmakla birlikte diğer grup müzisyenlerinin enstrümanlarına olan hakimiyetleri çok üst düzeyde. Basta Steve Reyes beste içinde çok güzel anlar yaşatıyor. Gitardaki Patrick Reyes, davulda tanıdık bir isim olan Jeremy Colson, ve klavye’deki usta isim Matt Guillory virtüözite sınırlarını zorluyorlar. Geriye ise sadece mükemmel bir bileşim ve müzik kalıyor. Albümün bas ve gitar kayıtlarını ise James Murphy yapmış. Sözler grubun ayrı ayrı elemanları tarafından yazılırken beste kısmında ise grup bir bütünlük gösteriyor. Sözler ise albümün ismine paralel olarak fütüristik tatlarda geziniyor.

        İlk başta 40 saniyelik techno sample’ıyla açılan “Within A Stare” ismindeki şarkı hem tonlarıyla ve kalitesiyle kendisini gösteriyor. Şarkının son iki dakikası ise virtüözite göstergesi gibi duruyor. İkinci sıradaki “Miracles In Yesteryear” ise klasik olmaya aday bir progresif metal şarkısı. Duygu yoğunluğunu çok iyi veren vokalist dışında şarkının orta seyrinde öyle bir enstrümantal paslaşma var ki ağzı açık bırakacak düzeyde. “Despite The Waves”, gitar ağırlıklı “Andromeda Sunrise ve klavye ağırlıklı “Whispers” adlı iki enstrümantal beste sonrasında “Ashen Days” ve kapanış şarkısı “Living In Fear” çok kaliteli düzenlenmiş ince işlikle işlenmiş kusursuz çalışmalar. Kayıt kalitesi mükemmel ve James Murphy ustanın da ellerinin değidiği maharetlerini sergilediği bu çalışmayı ancak 3-4 kez dinledikten sonra çözebiliyorsunuz. Çünkü bu albüm çözülmeyi bekleyen bir matematik problemi gibi, estetiksel.

*şebek heavy metal dergisi'nde yayımlanmıştır.
1999

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder