9 Kasım 2012 Cuma

Promethean - Somber Regards



PROMETHEAN
SOMBER REGARDS
Avantgarde Music

       Hani bazı zamanlar kendinizle olduğunuz akşamlar vardır. Çok sevdiğiniz şarkıları dinlersiniz. Onlarla duygulanırsınız, onlarla yaşarsınız ve o şarkıların içerisinde size özel tınılar vardır; vazgeçemediğiniz, bir şiire ilham kaynağı gibi. Düşünürsünüz ve yazarsınız duygusallığın sınırlarında gezinerek.

       Finlandiya çıkışlı bir grup olan Promethean, ilk albümü olan “Gazing The Invisible” şaheserini 1997 yılında kulaklara kazımıştı. Promethean pek bilinen bir topluluk değil daha yer altında yaşayan ve nadiren yer üstüne çıkan bir müzik grubudur kendileri. Elemanlarından bazılarının karanlık metal topluluklarında müzik yapmışlığı vardır. Folk Progresif öğelerine çok fazla yer verdikleri ilk albüm sonrasında “Somber Regards”da müzikleri biraz daha sertleşmiş, ilk albümde yer alan viyolin, çello, mandolin gibi enstrümanlar yerini bu albümde flüte bırakmış durumda. Grubun kalabalık bir kadrosu var ve 7 kişiler. 7 kişiye bakarak çok sesli bir yaptıklarını zannetmeyin aksine çok sade bir müzik yapıyorlar ve bunu psychedelic öğelerle süslemeyi iyi beceriyorlar. Birazda flüt desteğiyle çok sesli gibi gözüküyor. Folklorik öğeleri en aza indirgeyen grup 70’lerin progresif tınılarını, jazz’ın güzelliğini psychedelic yapıyla birleştirip önümüze sunmuş çokta iyi etmiş çünkü aynı ilk albümün kopyası gibi bir şey gelseydi bu durum hiç iyi olmazdı. “Rat Dance”, “It’s The Light”, “Blazah”, “Self Portreit” ve albümle aynı adı taşıyan “Somber Regards” mükemmel işler. Albümün sonlarına doğru ise “Spiderland” ve jazz’ın had safhada duyulduğu “Pennywhistle”da davulcunun ve basçının ortaya çıkardıklarına şapka çıkartmamak imkânsız.


       Zamanının üstünde pek tartışılmadığı hatta kimselerin pek ilgilenmediği bir topluluktu bu. Ancak keşfetmek siz dinleyicilere kalmış.
*şebek heavy metal dergisinde yayımlanmıştır.
1999

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder