9 Kasım 2012 Cuma

Queensryche - Q2K



QUEENSRYCHE
Q2K
Atlantic Records


         Heavy Metal, yeni bir soluk, yeni bir anlayış ve işte Queensryche. Grup 80’lerin ortalarında bunu müzik dünyasına gerek tavrıyla gerekse albümlerdeki psikolojik temelli liriklerle ispatlamıştır. İlk kurulduğundan bu yana kadrosu hiç değişmeyen grupta -bu albüm hariç- vokalde Geoff Tate –ayrıca klavye’de kullanıyor.- grubun bir zamanlar önderi konumundaki gitarist Chris DeGarmo, diğer gitarist Michael Wilton, davulda Scott Rockenfield, bas gitarda Eddie Jackson bu toplulukta biri demo, biri EP toplam 6 albümde sırtlayan isimlerdir. Progressive Metalin oluşumu denilince Queensryche akla gelen ilk isimlerden birisidir. Bunun sebebi de 1984 yılı albümü “The Warning” ve 85’deki “The Warning” ile birlikte Crimson Glory, Fates Warning ve Hair Apparent adlı gruplarda sayılmalıdır bu türün ilk isimleri olarak.

       Her daim keskin, duyarlı ve de acımasız lirikleri olan grubun özellikle 1988 albümü “Operation:Mindcrime”daki o korkunç konsept ve bir sonraki albüm “Empire” ile ulaşılan zirve zaten Queensryche’ı vazgeçilmez listesine koyuyordu. Sonraki çalışma “Promised Land” ile her ne kadar benim sevdiğim Queensryche şarkılarından olan “Lady Jane”i barındırıyorsa da o albümde bir şeyler eksikti ve sonraki yapıtları “Here In The Now Frontier”da her şey açıkça hissediliyordu. Gerçekten çok iyi şarkılar olan “Sign Of The Times” ve “Anytime, Anywhere” bile albümü kurtaramıyordu. Bu albümü dinledikten sonra “Operation:Mindcrime”ın ve “Empire”ın değerini anlamıştım ve “Here In The Now Frontier…” ile o öfke, o bileşim, güç ve duygular yitirilmişti.


       Son albüm “Q2K” isminde çıktığında grupta ilk başladıkları yıllardan beri birlikte olan gitarist Chris DeGarmo’nun – bir zamanlar ismi grupla birlikte anılıyordu.- artık grupta olmadığını görüyoruz. Her ne kadar grupta olmasa da o isim her zaman bana Queensryche’I hatırlatacak. Yeni gitarist ise Dokken adlı grupla da çalışmışlığı olan Kelly Gray. Kelly Gray’in bu albümdeki performansı bazı şarkılarda şaşılacak düzeyde. Gerçekten çok iyi. Şunu da belirtmek gerekir ki son Chris DeGarmo’lu albüm olan “Hear In The Now Frontier…” adlı yapıtlarını da sound olarak benzerlikler taşısa da onu aşmışlar bence. Ama bu kesinlikle bir “Operation:Mindcrime” ya da “Empire” değil ancak Kelly Gray’in gelişiyle grubun bir önceki albümüne göre onun gruba canlılık getirdiğini düşünüyorum.

        Seattle’lı Queensryche’ın Seattle London Bridge Stüdyolarında yeni gitarist Kelly Gray ve John Plum tarafından mikslenmiş olan albümde 11 beste mevcut. Albüme ilk dinleyişte alışamıyorsunuz sonraki dinleyişlerde gerçek tadına varabiliyorsunuz. Çok güzel bir şarkı olan “Falling Down” ile açılan albüm orta hızdaki “Sacred Ground”la devam ediyor. Duyarlı lirikleriyle “When The Rain Comes” ve albümde vasat olarak hissettiğim “How Could I” adlı şarkılardan sonra “Beside You” adlı şarkı diğer bestelere çok iyi hazırlıyor sizi. “Liquid Sky”, “Breakdown” ve “Burning Man” adlı bombalardan sonra son iki şarkıdan biri olan “Wot Kinda Man” güçlü yapısıyla dikkati çekiyor. Son şarkı “The Right Side Of Mind” ise mükemmel bir kapanış şarkısı. Akustik gitarda çok iyi olmuş ve uyum sağlamış. Sonuç olarak “Q2K” ile Queensryche bir “Empire” yaratamadı ama “Hear In The Now Frontier…” kadar kötü bir albüm de yapmadı.

*köprüaltı heavy metal dergisi'nde yayımlanmıştır.
1999





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder