9 Kasım 2012 Cuma

Enchant - Break



ENCHANT
BREAK
Inside Out Records

        Amerika San Francisco çıkışlı süper progressive rock grubu olan Enchant 1995’de piyasaya sürülen ve Marillion gitaristi Steve Rothery’nin – gruba katkısı çok büyüktür.- bazı şarkılarını prodükte ettiği “A Blueprint of the World”den sonraki ilk ciddi çıkışı “Break” albümüyledir. İkinci süper çalışma “Wounded” ile sadece kendi dinleyicisine hitap eden grup “Break” ile bunu kırmış ve büyük topluluklarla- Marillion, Spock’s Beard ve Dream Theater- birlikte sahne bile almıştır. Hatta bu albümde kitapçıkta Mike Portnoy'a Dream Theater'a bile teşekkür edilmiştir.

      İlk üç albümde yer alan basçısı Ed Platt ayrılınca gruptaki bas çalma görevini gitarist Douglas A. Ott üstlenmiş. Vokalde yer alan Ted Leonard her zaman ki kırılgan vokallerini burada da konuşturmuş. Buna gitaristin iç burkan duygusal soloları dışında davulcunun teknik olması da eklenince albüm gerçektende çok zevkli bir hale bürünüyor ancak tabi burada aşırı teknikal gösterilerden söz edemeyiz aksine çok daha duygusal rock şarkıları bekleyebilirsiniz. 


       Açılıştaki “Break” tam beklenildiği gibi güçlü bir beste ancak ardından gelen yoğun bas bombardımanlı olağanüstü şarkı “King” ve teknikal düzeyin en üst seviyeye çıktığı muhteşem beste “My Enemy”de grup kendisini konuşturmuş. “Defenseless”, “The Lizard”, “Surrounded” gibi orta hızdaki duygusal şarkıların insanda bir hatıra bırakması olası bir durum. Ted Leonard’ın sesiyle ters köşeye yatıran “In The Dark”, kapanış şarkıları “The Cross ve Ted Leonard bestesi “Once a Week” ise “Break” albümünün en iyilerinden üçü. “The Cross”un burada güzelliğine dikkat çekmek gerekiyor. Gerçektende çok iyi kaydedilmiş her notasından duygu akan bir albüm bu. Kapaktaki fotoğrafın şarkılarla birlikte büyük bir anlamı olduğu çok açık. Bu albümdeki herhangi bir şarkıyı dinleseniz çok uzaklara bakakalıyorsunuz içiniz acıyor kırılıyorsunuz. Geçmişinize döndürüyor. Progresif müzik genellikle duygudan yoksun olarak bilinir ama alakası yoktur. Cevabı bu albümdür.

* bu albümde "Break" şarkısındaki basları Ted Leonard, "The Lizard"daki basları Bob Madsen ve "Once a Week"deki basları ise Tony Mariano çalmıştır.          
*heavy köprüaltı dergisinde yayımlanmıştır.
2000

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder