9 Kasım 2012 Cuma

Progressive Rock - 2 (Hammond Org, Moog, Synthesizer)

                 HAMMOND ORG, MOOG SYNTHESIZER ve MELLOTRON

               Eğer bahsettiğimiz progressive rock ise çok önemli konudur. Aslen bir mühendis olan Laurens Hammond’un 1930’lu yıllarda tasarladığı Hammond Org aslında çok daha önceleri kiliselerde kullanılan Pipe Organ’a (Kilise Orgu) alternatif olarak üretilmiştir. Bu üretimin asıl sebebi ise kilise orgunun o zamanlarda çok büyük ve ağır olmasıydı. Çalıştırmak için de insan gücü kullanılırdı ve bu klasik müzik için de biçilmez kaftandı. Hammond Org ise 1930’larda tasarlanıp üretilmesinin ardından rock müzikte kullanılması ancak 60’lı ve 70’li yıllara rastlar. Daha çok caz, gospel (kilise müziği), blues ve rock müzikte kullanılan bu çalgı aletinin B-3 ve C-3 olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Rock müzikte ise daha çok B-3’nin etkisini gözlemlemekteyiz. Progressive rock tavrı içerisindeki gruplarca çok kullanılmaya başlanan bu müzik çalgısının dinleyicileri etkisi altına alması bir tarafa, içerisinde sadece bu çalgı var diye albüm alan dinleyicilerde bulunmaktadır. Ve bu anlayış içerisinde Hammond Org’un progressive rock’taki en önemli müzik çalgılarından birisi olduğunu yazabiliriz.
       Moog da üniversite eğitimini elektrik ve fizik mühendisliği dallarında almış olan Robert Moog tarafından üretilen analog bir synthesizer’dır. Robert Moog bunu Leon Theremin isminde bir Rus bilim adamının yaptığı Theremin adlı enstrümandan etkilenerek oluşturmuştu. Daha çok elektronik müzikte kullanılan bu synthesizer’ın progressive rock içerisindeki önemi yadsınamaz. Aynı şekilde caz, pop ve bazı film müziklerinde de kullanılmıştır. Birçok modeli bulunmakta olup bunların içerisinde mini moog, multi moog, modular moog, moog prodigy gibi çok kullanılanları vardır. Sesinin neye benzediğini ise tarif edemeyeceğim bu synthesizer’ın müziğin derinlik kazanmasındaki en önemli unsur olduğunu belirtmeliyim.

           Mellotron ise modern synthesizer gibi suni bir sesi olmayan genellikle rock, psychedelic, punk ve post rock gruplarınca kullanılan ve İngiltere’de üretilen bir klavyedir. Mellotron’un 60’ların ve 70’lerin progressive rock gruplarınca kullanılır olması ve moog ile birlikte çok iyi bir ikili oluşturması sebebiyle onlara bir kardeş gözüyle bakabiliriz. Mellotron sayesinde çok iyi bir ses örneklemesi yapabilir birçok synthesizer’ın yapamadığını yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder