9 Kasım 2012 Cuma

Yes - The Ladder



YES
THE LADDER
Beyond Music

       En başta Toto’nun “Mindfields”ı, Marillion’un “Marillion.com”, Jethro Tull’ın “Dot.com” ve YES’in “The Ladder” albümlerinin 1999’da çıkışıyla birlikte bu grupların hala dimdik ayakta olması ve diğer tarafta Rock’tan ödün vermeksizin yollarına devam ediyor olması çok sevindirici. Bu gruplardan birisi olan ve ilk albümünü 1969 yılında çıkarmış olan Senfonik progressive rock devi YES 1999 albümü “The Ladder” ile yine sıra dışılığını gösteriyor. Ama beni şaşırttığını yazmalıyım. Çünkü önceki albümlerinde yani “Talks” ve “Big Generator” ile çok mekanik bir müziğe kayan topluluğun bu son albümü ile bu soundu bir kenara bırakıp 70’lerin tınılarını 90’lı yıllara taşıması beni çok sevindirdi.

          Rock grupları içerisinde en fazla müzisyen değişikliği yaşayan topluluklardan birisi olan YES’in 99 kadrosunda Jon Anderson, Steve Howe, Chris Squire, Billy Sherwood, Alan White ve yeni klavyecileri Igor Khoroshev’den oluşuyor. Davulu 1991 “Union” albümü sonrası bırakıp King Crimson’a geçen Bill Bruford yerini Alan White’a bırakmıştı. Tabi değişkenlik çok olduğundan Alan White 1970’li yılların başlarında da grupta yer almıştı.

       “The Ladder” daha önce de belirttiğimiz gibi Steve Howe ve Sherwood’un 70’lere göz kırpan stilleri Rickenbacker basıyla Squire’ın hala çok iyi çaldığını duyuyoruz. Tüm lirikerin Jon Anderson’a ait olduğu albümün kapak tasarımlarını ise her zaman ki gibi Roger Dean yapmıştır. YES’in bu albümdeki prodüktörü ise çok ilginç. Geçtiğimiz zaman içerisinde evinde ölü bulunan Scorpions ve The Cranberries prodüktörü Bruce Fairbairn YES’i bu çalışmada çok iyi sırtlamış ve başarılı olmuş.
         Albümde “Tales of the Topographic Oceans”daki gibi destansı şarkılar yok ama çok sıkı 11 tane beste mevcut. Genel olarak bakılırsa YES’in 90’lardaki en iyi çalışmalarından birisi denilebilir. Homeworld (The Ladder) isimli 9:30 dakikalık enfes bir şarkıyla giren YES, It Will Be A Good Day ve ritmik beste Lightning Strikes’da oldukça başarılı gözüküyor. Sonlara doğru New Language isimli şarkı ise progresif köklerine bağlı kalan bir grubun yapacağı en iyi işlerinden birisi, çünkü gruptan beklenmeyecek derecede karmaşık bir yapı kullanmışlar.

     King Crimson, The Moody Blues, Wishbone Ash gibi kendine özgü bir müzik yaratıp özgün kalmayı başarabilmiş YES’in bu albümü rock dinleyicileri için biçilmez kaftan. Çünkü onlar merdivenin halâ en üstünde.
*heavy köprüaltı dergisinde yayımlanmıştır.
2000

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder