9 Kasım 2012 Cuma

Rush - Different Stages/3 CD Live



RUSH
DIFFERENT STAGES
Atlantic Records – 3 CD LIVE

       Rock dünyasının gerçekten de saygıyı hak eden ve tabiri yerindeyse baba topluluklarından birisi olan Kanada’lı Rush iki sene sonra tekrar kulaklarımızda yer ediyor. Aslında bu albüm 1998 yılında piyasaya sürüldü fakat ne yazık ki 1999 yılında dinliyoruz. Tek kelimeyle mükemmel olan 3 cd’li konser albümüyle ortaya aniden çıkmaları çok şaşırtıcı. Çünkü ben müzik elçilerinden Test For Echo kalitesinde bir albüm bekliyordum ancak bu canlı kayıtlar büyük bir sürpriz. Rush denilince aklıma son derece duygusal yine o derece akılcı ve felsefik-mitolojik sözlerin sahibi mükemmel davulcu Neil Peart ve o kendine has vokalleriyle Geddy Lee ve üçlünün tamamlayıcı adamı gitarist Alex Lifeson geliyor.

     Bu konser kaydı Neil Peart’ın eşini kanserden kızını ise bir kaza nedeniyle kaybedişinin anısına çıkmıştır. Çok anlamlı ve değeri hiçbir şey ile ölçülemeyecek kadar muazzam bir yapıt.

     1974’de davulda John Rutsey vardı ve her şeyi Neil Peart’a teslim ederek gitti. Sahne şovlarını görsel elementlerle zenginleştiren Rush, bu gösterimlerinde gerek tarihten gerekse de bugünden insanı düşünmeye zorlayan bazen güldürücü gülümsetici gösterimlerde bulunur.

           Different Stages grubun 21. albümü ve bu çalışma grubun 1994 Counterparts ve 1997 Test For Echo turnelerinden çeşitli şehirlerde verdiği konserlerden oluşuyor. İki cd böyleyken diğer kayıt ise 1978 Hammersmith Odeon Konseri. Şarkıları teker teker yazmak gereksiz olsa da bütün hepsinde belli bir kalite mevcuttur. Neil Peart’ın zaman içinde geliştirdiği The Rhythm Method ve Leave That Thing Alone konserin can alıcı noktalarından ikisi. 78 Hammersmith Odeon konserinde ise Caress Of Stil albümünden Bastille Day, Xanadu, Farewell To Kings ve Something For Nothing mükemmel yorumlanmış ve o zamanki İngiliz seyircilerin çoşkusu da oldukça güzel. Sonuç olarak 220 küsür dakikalık bir rock ziyafeti bu. Ayrıca çok iyi 6 fotoğrafçıdan oluşan fotoğraf kareleri de görmeye değer. Hugh Syme adlı ilüstrasyon dahisinin ellerinde anlam bulan bu albüm görselliğiyle de ilgi çekiyor. 
*köprüaltı heavy metal dergisinde yayımlanmıştır
1999

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder